Dagopvang in Kasaragod

In Kasaragod (noordelijk deel van de deelstaat Kerala) zijn jaren geleden bestrijdingsmiddelen gebruikt om plantages met cashewnoten te ontdoen van ongedierte. Met een helikopter werden de bestrijdingsmiddelen over de plantages verspreid. Deze middelen kwamen natuurlijk niet alleen op de plantages terecht, maar ook in het water en de lucht eromheen.Het lijkt zeer waarschijnlijk dat deze bestrijdingsmiddelen de oorzaak zijn van het hoge aantal lichamelijk en/of mentaal gehandicapte kinderen dat geboren is in deze regio. Deze kinderen kunnen niet naar school en worden vaak aan hun lot overgelaten als ouders gaan werken. Sommige kinderen liggen dag in dag uit in een kamer op de grond.

In 2017 is een dagopvang gestart: Navajeevana Special School. De kinderen in deze opvang krijgen verschillende therapieën (fysiotherapie, logopedie) en er wordt gezorgd dat ze een volwaardige maaltijd krijgen. In eerste instantie konden ongeveer 25 kinderen terecht in de dagopvang. Met een bijdrage van het Jianderfonds zijn extra materialen voor therapieën aangeschaft (zoals een hometrainer, hardloopband, tekenspullen en tafels en stoelen. Daardoor kunnen nu een kleine 50 kinderen naar de dagopvang.

Dit bleek echter niet afdoende. Er zijn meer kinderen die gebruik willen maken van de dagopvang, maar het gebouw is daar te klein voor. Mede door een bijdrage van het Jianderfonds wordt er nu (2019/2020) een groter gebouw gebouwd.

De dagopvang is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen. Kinderen die voorheen de hele dag op de grond lagen, kunnen nu lopen. Kinderen die niet konden praten, kunnen nu tot tien tellen. Soms zelfs in het Engels. De therapieën maken het mogelijk dat de kinderen een betere eigenwaarde krijgen en weer mee kunnen doen in de maatschappij.

Taal