In Kasaragod (noordelijk deel van de deelstaat Kerala) zijn jaren geleden bestrijdingsmiddelen gebruikt om plantages met cashewnoten te ontdoen van ongedierte. Met een helikopter werden de bestrijdingsmiddelen over de plantages verspreid. Deze middelen kwamen natuurlijk niet alleen op de plantages terecht, maar ook in het water en de lucht eromheen.Het lijkt zeer waarschijnlijk dat deze bestrijdingsmiddelen de oorzaak zijn van het hoge aantal lichamelijk en/of mentaal gehandicapte kinderen dat geboren is in deze regio. Deze kinderen kunnen niet naar school en worden vaak aan hun lot overgelaten als ouders gaan werken. Sommige kinderen liggen dag in dag uit in een kamer op de grond.
In 2017 is een dagopvang gestart: Navajeevana Special School. De kinderen in deze opvang krijgen verschillende therapieën (fysiotherapie, logopedie) en er wordt gezorgd dat ze een volwaardige maaltijd krijgen. In eerste instantie konden ongeveer 25 kinderen terecht in de dagopvang. Met een bijdrage van het Jianderfonds zijn extra materialen voor therapieën aangeschaft (zoals een hometrainer, hardloopband, tekenspullen en tafels en stoelen. Daardoor kunnen nu een kleine 50 kinderen naar de dagopvang.
Dit bleek echter niet afdoende. Er zijn meer kinderen die gebruik willen maken van de dagopvang, maar het gebouw is daar te klein voor. Mede door een bijdrage van het Jianderfonds wordt er nu (2019/2020) een groter gebouw gebouwd.
De dagopvang is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen. Kinderen die voorheen de hele dag op de grond lagen, kunnen nu lopen. Kinderen die niet konden praten, kunnen nu tot tien tellen. Soms zelfs in het Engels. De therapieën maken het mogelijk dat de kinderen een betere eigenwaarde krijgen en weer mee kunnen doen in de maatschappij.
Niet ver onder de stad Indore ligt een klein dorpje Pipri. In dit dorp vinden medische controles plaats vanuit het St. Francis Hospital in Indore. Tijdens deze controles viel op dat een groot aantal vrouwen en kinderen bloedarmoede had en ondervoed was. Reden om hier een voedselprogramma op te zetten. Gezondheidswerkers vertellen wat voedzame producten zijn en maken samen met vrouwen gerechten van deze producten. Kinderen krijgen iedere dag een ei en van graan wordt proteïnepoeder gemaakt die de vrouwen en kinderen met bloedarmoede en/of ondervoeding iedere dag krijgen.
Iedere maand maken ongeveer 40 kinderen en vrouwen gebruik van het voedselprogramma. Medische controle toont aan dat dit programma effect heeft op de gezondheidstoestand van deze mensen in Pipri.
Help 10 families met een waterpomp. Zo kunnen zij ook na de oogst van rijst groenten verbouwen.
Hansa ligt in het noord-oosten van India. De meeste inwoners verbouwen er paddy (rijst). Vanwege de droogte kan de paddy slechts eenmaal per jaar worden geoogst. Na de oogst moeten de landbouwers ander werk zien te vinden.
Met behulp van irrigatiepompen kunnen landbouwers de rest van het jaar ook groenten en specerijen verbouwen. De overheid en de congregatie hebben gezorgd voor open waterbronnen. Hieruit kunnen de landbouwers water halen. De meesten gebruiken emmers om het water op het land te verspreiden. Maar met een irrigatiepomp gaat dit natuurlijk veel sneller.
Wilt u ook een aantal families helpen aan een waterpomp?
Voor 500 euro kunt u ongeveer 10 families helpen.
In Indore is een nieuw ziekenhuis gebouwd. De eerste patiënten zijn in november 2016 behandeld. Er zijn 100 bedden beschikbaar om patiënten op te nemen. Dagelijks kunnen 500 poliklinische patiënten worden behandeld/onderzocht.
Het ziekenhuis is toegankelijk voor iedereen: arm en rijk. De rijke mensen betalen een hoger tarief voor de behandeling, zodat ook de armere mensen gebruik kunnen maken van de zorg. Het Jianderfonds heeft een deel van de bouw van het ziekenhuis mogelijk gemaakt, evenals een deel van het instrumentarium.
Omdat wij regelmatig in India komen en er de meest schrijnende armoede ervaren, helpen wij in bijzondere gevallen ook wel eens individuele personen. We helpen hen dan bijvoorbeeld aan dekens of een fietstaxi (riksja).
Lees meer